Esti dispus sa investesti timp si energie, astfel incat sa inveti ceva nou si folositor? Daca vrei sa iti realizezi singur schema electrica a locuintei, consulta-te cu un specialist in sistemele electrice, informeaza-te corespunzator, din diverse surse, luand orice decizie in cunostinta de cauza. Nu ezita ca ori de cate ori nu esti sigur de un pas pe care urmeaza sa il faci, sa suni un profesionist pentru a te ajuta!


Cuprins:

 1. Ce este o schema electrica? Exista mai multe tipuri?
 2. Care sunt specificatiile si caracteristicile unei scheme electrice pentru un apartament?
 3. Care sunt specificatiile si caracteristicile unei scheme electrice pentru o casa la curte?

1. Ce este o schema electrica? Exista mai multe tipuri?

O schema electrica este cuprinsa, obligatoriu, in documentatia tehnica a unui sistem sau a unei retele de electricitate, avand rolul de suport informational la executia si montarea componentelor, insa si la exploatarea si depanarea acestora, in cazul unor evenimente neplacute.

In functie de scopul principal al unei scheme electrice, exista 3 tipuri de clasificare:

 • Scheme electrice EXPLICATIVE
  • Functionale
  • De circuite
  • Echivalente
 • Scheme electrice de CONEXIUNE
  • Exterioare
  • Interioare
  • La borne
 • Scheme electrice de AMPLASARE.

Fiecare schema electrica va contine, pe langa desenul propriu-zis, note si simboluri (mentionate si in legenda, desi exista semne standardizate la nivel mondial). Limbajul tehnic trebuie sa fie explicit, pentru a fi valabil nu doar in prezent, nu doar pentru creatorul schitei, ci si pentru cei care vor avea nevoie sa intervina cu modificari in sistem, pe viitor.

O schema electrica pentru o casa noua trebuie realizata cu rabdare, fiind nevoie de o atentie foarte mare asupra fiecarui aspect si detaliu in parte. Ea este esentiala pentru viitorul locuintei din punct de vedere electric, deoarece orice persoana care va interveni asupra sistemului electric va trebui sa o consulte si sa tina cont de informatiile regasite acolo.

In cazul blocurilor vechi, care au fost construite inainte de 1989, majoritatea schemelor electrice sunt asemanatoare, fiind realizate dupa un standard ce a impus acelasi mod de lucru. Cu toate acestea, nu trebuie sa se intervina asupra unui sistem electric vechi fara a fi consultata schema sa electrica, in mod special datorita faptului ca nu toate blocurile, nu toate constructiile detin o impamantare corespunzatoare a cablurilor.

Multe cladiri construite inainte de anul 1989 contin conductori de aluminiu tip AFY 2x 1.5mmp pentru iluminat si AFY 2x 2,5 mmp pentru prizele din bucatarie (AFY 2x 2.5 + FY1 – baie si bucatarie), avand prevazuta o impamantare corespunzatoare. Cu toate acestea, exista blocuri care  au conductoare tot din aluminiu, insa ele sunt “ingropate” direct in tencuiala, fara a fi invelite intr-un tub de protectie.

Desi procesul de realizare si montare al unui sistem electric este asemanator cu cel al oricarui alt sistem, precum cel de telefonie ori radioamplificare, exista aspecte care fac foarte mare diferenta dintre acestea. Interventiile majore asupra unei instalatii electrice necesita cateva recomandari speciale si conditii de care trebuie sa se tina cont. Acestea difera de la caz la caz, insa, indiferent de circumstante, nu vei putea adauga sau schimba ceva daca nu stii perfect care este situatia curenta.

2. Care sunt specificatiile si caracteristicile unei scheme electrice pentru un apartament?

Deseori, in mod special in cazul garsonierelor si al apartamentelor cu 2 camere, instalatia electrica este conceputa din doua tipuri de circuite – unul de iluminat si unul pentru reteaua de electricitate pentru alimentare a prizelor. In aceasta situatie, schema electrica  este compusa din:

 • Tabloul electric;
 • Conductori;
 • Tuburi de protectie;
 • Doze pentru derivatie;
 • Doze pentru aparataj (ex.: intrerupatoare; prize; comutatoare);
 • Receptoare electrice.

Fiecare camera, in functie de utilitatea pe care o are, dar si de necesitatea electrica a dispozitivelor conectate (cuplate) la instalatia electrica, are nevoie de un numar variabil de doze, in functie de numarul maxim de surse de lumina pe care le poate sustine:

Tipul camerei Numar doze Numar surse de lumina
Camera de zi cu loc pentru masa 8 2
Camera de zi fara loc pentru masa 10 3
Bucatarie 10 – 12 3 – 4
Camera de lucru / Birou de casa 9 2
Dormitor / Camera copii 5 – 9 1 – 2
Baie 4 3
Grup sanitar / Baie secundara 1 0 – 1
Hol 2 2
Balcon / Terasa 2 1

 

O schema electrica trebuie sa fie cat mai detaliata, indiferent de tipul sau, in structura sa aflandu-se toate informatiile tehnice care vor fi folosite in crearea unui sistem. In cazul unei instalatii pentru lumina din cadrul unui bloc, schema electrica de iluminat pentru casa scarii trebuie sa fie cat mai ampla. Ea trebuie sa ofere detalii despre:

 • Zonele si pozitionarile dozelor, prizelor si intrerupatoarelor, dar si ale corpurilor de iluminat si ale tablourilor pentru distributie;
 • Conductoarele care formeaza circuitele electrice si traseul pe care il urmeaza;
 • Viitorul traseu pe care il vor parcurge coloanele de alimentare cu energie electrica care apartin de tablourile de distributie;
 • Intreaga schema a instalatiei electrice (a cladirii);
 • Cat mai multe detalii referitoare la montajul instalatiei.

 

 3. Care sunt specificatiile si caracteristicile unei scheme electrice pentru o casa la curte?

In cazul unei locuinte la curte, este mai usor sa ai un control mai mare asupra calitatii realizarii sistemelor principale ale constructiei. Schema electrica pentru o casa respecta principiile pe care o astfel de documentatie le face in ceea ce priveste orice cladire. Cu toate acestea, este mai usor de creat sistemul electric, avand libertatea de a pozitiona componentele oriunde ai nevoie, fara a fi restrictionat la fel de mult de perimetrul arhitectural.

O lucrare complexa, precum realizarea unei scheme electrice, este recomandat sa fie facuta de catre un specialist in domeniu, pentru a fi sigur ca intregul sistem este creat corect, fiind sigur si stabil.

 

Sursa foto – freepik.com

Articol Anterior

Schiță instalație electrică simplă

Articol Următor

INSTALATIA ELECTRICA - sfaturi si recomandari pentru a-ti menaja sanatatea!

Apel cu tarif normal