Pentru ce este necesar─â m─âsur─âtoarea PRAM

Primul pas pentru siguran╚Ťa personalului care exploateaz─â sau utilizeaz─â echipamente ╚Öi aparaturi electrice ├«l reprezint─â verific─ârile ╚Öi inspec╚Ťiile periodice ale prizelor de p─âm├ónt ╚Öi a ├«mp─âm├ónt─ârilor denumite ╚Öi PRAM. ├Än urma test─ârilor ╚Öi verific─ârilor PRAM, tehnicienii no╚Ötri cu experien╚Ť─â v─â vor ├«nm├óna un certificat PRAM, necesar ├«n condi╚Ťiile legii.

Certificat sau Aviz PRAM

Verific─ârile periodice PRAM au o importan╚Ť─â deosebit─â deoarece eventualele abateri de la normele legale pot avea consecin╚Ťe extrem de grave asupra imobilelor ╚Öi/sau vie╚Ťilor omene╚Öti. ├Än acest sens recomand─âm cu t─ârie efectuarea acestor m─âsur─âtori la termenele scadente, precum ╚Öi de fiecare dat─â c├ónd considera╚Ťi c─â instala╚Ťia electric─â trebuie verificat─â.

Buletin PRAM

Printre serviciile de care vor beneficia to╚Ťi colaboratorii no╚Ötri se num─âr─â ╚Öi eliberarea unui buletin PRAM, ce are ca scop verificarea ╚Öi prevenirea anumitor pericole ce pot fi suferite la locul de munc─â, precum electrocutarea, ├«mpiedicarea apari╚Ťiei incendiilor sau deteriorarea ╚Öi distrugerea elementelor de natur─â electric─â ╚Öi electronic─â, pentru institu╚Ťiile care utilizeaz─â anumite substan╚Ťe ce pot conduce la producerea unor astfel de evenimente.

Un astfel de document con╚Ťine informa╚Ťii importante despre persoana care a efectuat m─âsurarea ╚Öi verificarea unui sistem de ├«mp─âm├óntare, a unui prize de ├«mp─âm├óntare sau a altor astfel de proceduri, dar ╚Öi alte specifica╚Ťii tehnice, precum tipul aparaturii utilizate, condi╚Ťiile m─âsur─ârii ╚Öi copii dup─â documente care s─â ateste veridicitatea ╚Öi validitatea procedurilor urmate ╚Öi a autoriza╚Ťiei PRAM emise.

M─âsurarea rezisten╚Ťei de dispersie

Prin m─âsurarea rezisten╚Ťei de dispersie a prizei de p─âm├ónt ╚Öi a continuit─â╚Ťii instala╚Ťiei de legare la priza de p─âm├ónt se poate verifica gradul de protec╚Ťie pe care ├«l asigur─â aceast─â instala╚Ťie ├«mpotriva electrocut─ârii. De asemenea, ├«n acela╚Öi mod se poate constata gradul de uzur─â a instala╚Ťiei existente.

├Än urma m─âsur─âtorilor PRAM putem interveni la timp pentru a efectua eventualele repara╚Ťii necesare ├«n scopul evit─ârii accidentelor.

Frecven╚Ťa m─âsur─âtorilor PRAM

Condi╚Ťiile atmosferice precum ╚Öi procesele naturale de ├«mb─âtr├ónire a instala╚Ťiei electrice pot avea o influen╚Ť─â considerabil─â asupra fiabilit─â╚Ťii ╚Öi eficien╚Ťei instala╚Ťiei de ├«mp─âm├óntare. Func╚Ťionarea de lung─â durat─â a instala╚Ťiilor electrice precum ╚Öi modificarea condi╚Ťiilor de exploatare reprezint─â scopul m─âsur─âtorilor periodice ╚Öi a verific─ârilor PRAM.

Frecventa cu care o instala╚Ťie electric─â este m─âsurat─â PRAM trebuie s─â fie determinat─â de tipul instala╚Ťiei, de calitatea mentenan╚Ťei precum ╚Öi de tipul echipamentelor utilizate. Trebuie de asemenea luate ├«n considerare ╚Öi influen╚Ťele externe.

Cel pu╚Ťin anual se vor m─âsura: Continuitatea racordurilor la centurate de ├«mp─âm├óntare la TEG, de la TEG la fiefare TED, condi╚Ťia ╚Öi starea barelor PE, continuitatea nulului de protec╚Ťie din barele PE ale fiec─ârui TED, pan─â la locul de racord al consumatorilor.

Conform normativului I7/2011, durata maxim─â de verificare a unei prize de p─âm├ónt este de 2 ani ├«n medii pu╚Ťin periculoase ╚Öi anual ├«n condi╚Ťii periculoase. ├Än cazul exploat─ârilor realizate la nivel subteran, verificarea se va face de 2 ori pe an.

Cum ar trebui s─â se realizeze corect m─âsur─âtorile

Verific─ârile, nu doar c─â ar trebui s─â se realizeze ┬ála un interval corespunz─âtor ┼či dup─â anumite standarde ├«n conformitate cu legisla┼úia ├«n vigoare, dar ar trebui s─â con┼úin─â o etap─â complex─â de m─âsur─âtori PRAM, precum: verificarea ┼či testarea sursei de ├«mp─âm├óntare ┼či continuitatea acesteia, rezisten┼úa sursei de izola┼úie, rezisten┼úa de dispersie pentru prizele de p─âm├ónt, dar ┼či verificarea aparatelor ┼či instrumentelor de protec┼úie. Procesul imediat urm─âtor acestei proceduri este unul la fel de necesar, ├«ntruc├ót, dup─â orice m─âsurare periodic─â sau ├«n regim de urgen┼ú─â ar trebui s─â se ├«ntocmeasc─â un raport care s─â certifice rezultatele ob┼úinute ┼či condi┼úiile de func┼úionare ale circuitului ┼či aparaturii.

Echipamente de m─âsurare PRAM

├Än scopul efectu─ârilor de m─âsur─âtori PRAM venim ├«n ├«nt├ómpinarea dumneavoastr─â cu una din cele mai avansate tehnologii disponibile pe pia╚Ť─â, precum ╚Öi cu personal experimentat ╚Öi certificat ANRE.

Importan╚Ťa verific─ârii ├«mp─âm├ónt─ârilor ╚Öi prizelor de p─âm├ónt este vital─â pentru siguran╚Ťa dumneavoastr─â ╚Öi a celor ce utilizeaz─â echipamente electrice. Singurul mod prin care v─â pute╚Ťi proteja este prin verificare periodic─â efectuat─â de personal calificat ╚Öi cu echipamente de m─âsurare performante ce v─â garanteaz─â siguran╚Ťa. M─âsur─âtori PRAM se pot efectua la domiciliul sau la adresa dumneavoastr─â ├«n Bucure╚Öti ╚Öi Ilfov ├«n regim de URGEN╚Ü─é.

Apel cu tarif normal