Cum să vă protejați instalația electrică
față de fluctuațiile de tensiune

 

O rețea electrică instabilă poate genera o serie de probleme atât instalației electrice de interior cât și electrocasnicelor și electronicelor conectate la rețea.

 

Există situații în care furnizorul de electriciate prin rețeaua de distribuție poate distribui energia electrică în afara parametrilor, astfel că tensiunea poate fi mai mare de 220V sau mai mică. Deși rare, astfel de evenimente au loc în general în urma unor avarii independente de distribuitor și de beneficiar. În secolul tehnologiei, în oricare moment există o mare posibilitate ca să aveți conectat la rețeaua de alimentare electrică un număr mare de consumatori cum ar fi electrocasnicele uzuale (frigider, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, sisteme de Aer Condiționat și climatizare, LCD-uri, sisteme Home Cinema, DVD-playere) sau echipamente de calcul și telecomunicații ca de exemplu: laptop, PC, smartphone la încărcat, tabletă, routere wireless, etc. Aceste echipamente sunt în mare parte sensibile la fluctuațiile de tensiune.

 

iphone ars

Există riscul ca în situația în care are loc o supra-tensiune provenită prin instalația electrică acestea să se defecteze, sau popular „să se ardă”. Riscul crește semnificativ atunci când instalația de împămânare nu este perfect funcțională și nu s-au efectuat măsurători PRAM pentru a determina eficiența acestora. O supra-tensiune pe instalația electrică poate în anumite circumstanțe genera incendii și pagube imporante mai ales când echipamentele electrice enumerate mai sus nu sunt supravegheate.

 

Furnizorul de energie electrică acoperă eventualele pagube însă acesta o va face numai în baza facturilor de achiziție și numai după o investigație care poate dura chiar și câteva luni. Despăgubirea se va face numai atunci când furnizorul își asumă vina.

O soluție „clasică” de a evita avariile este aceea de a deconecta de la rețea echipamentele respective, însă această soluție este lesne de înteles că este impractică și incompatibilă cu viața de zi cu zi din secolul 21. Vă puteți imagina că nu puteți scoate frigiderul din priză și toate electronicele pe perioada în care nu sunteți în imobilul respectiv.

 

tablou regulator tensiune releu stabilizator tensiune

Soluția propusă de Electrician365.ro este aceea de a monta în tabloul electric de apartament sau de imobil a unui releu de monitorizare și protecție la supra-tensiune. Altfel spus, atunci când este detectată o variație de tensiune, releul deconectează automat rețeaua electrică de interior protejând astfel atât instalația electrică de interior cât și electrocasnicele și echipamentele electronice conectate la aparate (prize).

Aceste relee se pot programa astfel încât toleranța acestora să fie potrivită pentru fluctuațiile existente la rețeaua electrică în zona domiciliului sau societății dumneavoastră. Deasemenea puteți vizualiza în timp real valoarea tensiunii furnizată de distribuitor. În acest fel dacă constatați neconcordanțe, puteți informa distribuitorul de electricitate cu privire la nereguli și îi puteți solicita o verificare preventivă.

 

releu protectie

Electrician365.ro vă pune la dispozitie un electrician autorizat în București pentru a efectua această modificare în tabloul electric din apartamentul dumneavoastră în regim de urgență, indiferent de sector. Mai multe informații cu privire la zonele noastre de acoperire aici.

 

Pentru a face o programare acum și a solicita o echipă de intervenții electrice în regim de urgență vă rugăm să ne contactați.

 

0731.862.891  (apel cu tarif normal)

Articol Anterior

Avantajele unui contract de mentenanță electrică

Articol Următor

Animalele de companie și pasiunea lor de a roade cabluri

Apel cu tarif normal