Cuprins:

  1. Circuitul de prize
  2. Circuitul de lumini
  3. Trasee suplimentare
  4. Tabloul electric
  5. Impamantarea
  6. Schimbarea instalatiei electrice

Functionarea in bune conditii a unei instalatii electrice este extrem de importanta pentru siguranta noastra. Fie ca vorbim de locuinte, birouri, magazine sau fabrici, intregul ansamblul  trebuie construit astfel incat sa suporte aparatura moderna care genereaza, uneori, un consum mare.

 1. Circuitul de prize 

Odata cu trecerea timpului si aparitia unor electrocasnice si device-uri moderne, precum aparatele de aer conditionat, plitele, cuptoarele  si caloriferele electrice sau convectoarele, circuitul de prize trebuie sa suporte consumul mare generat de toate acestea. El trebuie adaptat si directionat conform solicitarii fiecarui aparat, in functie de consumul sau.

 2. Circuitul de lumini 

aca in zona prizelor, consumul a crescut semnificativ, la circuitul de lumini, datorita aparitiei ledurilor, acesta a scazut simtitor. Chiar si asa, instalatia electrica din casa trebuie dimensionata corect, cu echipamente profesionale , evitand  aparitia unor accidente care pot duce la pagube foarte mari.

 3. Trasee suplimentare 

In special la casele sau cladirile mai vechi, circuitele ori au imbatranit, ori au fost dimensionate conform / in functie de  consumul din acea perioada. Neavand o schema electrica, o solutie de compromis ar fi montarea unui traseu suplimentar dedicat pentru un aparat cu un consum mare, precum  un cuptor sau o plita electrica. Acest traseu va trebui protejat cu o siguranta in plus / extra, in panoul electric.

 4. Tabloul electric 

Panoul electric (sau tabloul de electricitate)  este centrul de comanda si protectie al circuitelor electrice acesta fiind dimensionat in functie de traseele existente. De regula, la casele sau apartamentele vechi ele sunt depasite din punct de vedere tehnic  sau prost dimensionate in raport cu cerintele actuale.

 5. Impamantarea 

Impamantarea (sau “priza de pamant”) este absolut necesara pentru utilizarea instalatiei electrice atat in apartament, cat si in casa la curte, fiind recomandata de specialisti, indiferent de tipul locuintei. Aceasta protejeaza aparatele de suprasarcini, stabilizeaza tensiunea, previne riscul electrocutarii,  salvand astfel foarte multe vieti. Unele aparate (masina de spalat, cuptorul cu microunde) au avertismente speciale pentru a fi conectate exclusiv la prizele care au impamantare.

6. Schimbarea instalatiei electrice

Uneori, singura solutie este schimbarea intregului ansamblu electric. Aceasta varianta este putin mai costisitoare, insa ne scapa de griji pentru o lunga perioada, mai ales daca lucrarea este facuta de un electrician profesionist,  autorizat.

Articol Anterior

Scheme electrice pentru casa si apartament – Sfaturi Generale!

Articol Următor

Normative Instalatii Electrice

Electrician Bucuresti NON-STOP Apel cu tarif normal