Intretinerea aparatului de aer conditionat
Aparatele de aer conditionat necesita o intretinere regulata pentru ca sistemul sa functioneze eficient atunci cand este nevoie de acesta .Neglijarea mentenantei aparatului inseamna un consum mai mare de energie , o performanta diminuata a unitatii,un aer nociv ,plin de alergeni si microbi.
Curatarea filtrelor
Reprezinta una dintre operatiile cele mai importante pentru asigurarea unei functiuni optime ale aparatului de aer conditionat .Un filtru infundat sau murdar poate bloca fluxul de aer obisnuit , ducand astfel la suprasolicitarea moturului si la uzura rapida a acestuia . De asemenea , un filtru murdar inseamna periclitarea uneori grava a sanatatii. O putem face singuri , sau putem apela usor la o firma specializata .
Curatarea vaporizatorului
Pentru igienizarea completa a unui sistem de climatizare nu este de ajuns doar curatarea filtrelor , ci si a vaporizatrului , aflat in spatele filtrelor demontabile .Aceasta operatie este bine sa fie realizata de catre o firma de profil . Un specialist in acest domeniu are instrumentele necesare(pulverizator ,solutii de curatare ,aspirator ) pentru a curata eficient aceasta componenta a unitatii interioare .
Izolarea traseului exterior
La montarea aparatului de aer conditionat , legaturile dintre unitatea interioara si exterioara se izoleaza cu banda matisata si banda izolier . Cu timpul , din cauza expunerii la soare ,inghet si intemperii , acestea se uzeaza si sunt distruse . Este deosebit de important sa fie mereu izolate pt a nu afecta performantele aparatului .
Verificarea unitatii exterioare
In cazul in care , ventilatorul unitatii exterioare este foarte murdar , acesta trebuie spalat si clatit cu jet puternic de apa . Un ventilator curat inseamna ca acesta elimina mai repede caldura in exterior si creste eficienta racirii
in interior .
Verificarea si completarea freonului
Principala cauza a pierderii freonului din aparatul de aer conditionat este zona de prindere a traseului de cupru .Acestea sunt imbinari bercuite stranse cu holendere care din cauza dilatarii sau vibratiilor , pot pierde din cantitatea initiala de freon . Chiar si un aparat montat foarte corect poate pierde freon intre 2% -4% pe an .E bine ca o data la cativa ani sa apelam la un profesionist pentru a verifica nivelul freonului .