Cuprins:
7 probleme electrice ce apar la locuințele vechi
Instalațiile electrice proiectate în urmă cu 30 de ani sau mai mult nu au fost concepute să facă față consumatorilor din prezent. Acestea, ca orice elemente executate de om au o durată de viață determinată după care îmbătrânesc. Neverificate și neactualizate, acestea pot reprezenta un pericol real de electrocutare sau de incendiu. Prezentăm aici cele mai uzuale probleme, explicații și măsurile necesare pentru evitarea evenimentelor neplăcute.
1. Ștecherele cad din prize sau nu au un contact perfect.
Ce înseamnă: contactele metalice uzate sau corodate în timp.
Risc: Mare. Există pericolul de apariție a scânteilor ce la rândul lor pot aprinde particule fine de praf sau lemn.
Remediere: Se înlocuiesc prizele și după caz, ștecherele cu unele de calitate, de generație nouă.
2. Nu există impământare la prize (fără Schuko).
Ce înseamnă: la momentul instalării prizelor respective nu s-a luat în calcul necesitatea debarasării în siguranță de eventualele scăpări de tensiune din rețea.
Risc: Scăzut, atât timp cât nu se utilizează aparate ce necesită impământare și deci, au ștechere cu 3 fire, tip Schuko.
Remediere: Se înlocuiesc prizelele cu unele tip Schucko și se execută instalație de împământare dacă este cazul.
3. Instalații electrice efectuate cu conductor din Aluminiu.
Ce înseamnă: în jurul anilor 1960 și 1970 s-au utilizat conductori din aluminiu ca înlocuitor mai ieftin al cuprului. În prezent instalațiile electrice din aluminiu nu mai sunt considerate sigure.
Risc: Foarte mare. Aluminiul în contact cu cuprul corodează, astfel legăturile electrice se slăbesc. Risc major de arc electric, flamă și foc.
Remediere: Se recomandă înlocuirea de urgență a instalației electrice cu una pe bază de conductor de cupru, conform standardelor în vigoare.
4. Tablourile electrice au montate siguranțe fuzibile.
Ce înseamnă: În trecut se utilizau siguranțe fuzibile ce „se ardeau” în momentul în care avea loc un scurt circuit la instalația electrică interioară.
Risc: Mediu.
Remediere: Se înlocuiesc tablourile electrice și siguranțele cu unele automate, ce nu necesită schimbare în situația în care are loc o descărcare de tensiune ci o simplă resetare.
5. Prize la exterior fără factor de protecție.
Ce înseamnă: Prize montate în exteriorul imobilului ce nu au protecție exterioară (IP 68), și nu sunt proiectate să ofere un minim de protecție în fața intemperiilor și a factorilor naturali externi.
Risc: Mediu.
Remediere: Se înlocuiesc prizele respective cu altele ce conferă protecție exterioară.
6. Prea puține prize și mulți consumatori.
Ce înseamnă: În trecut numărul de prize și implicit numărul consumatorilor pe care instalația electrică trebuia să-i preia era mult redus în comparație cu solicitările din prezent. Tendința este de a utiliza un număr mare de prelungitoare însă această practică nu poate decât să suprasolicite instalația și astfel arderea siguranțelor fuzibile sau decuplarea celor automate.
Risc: Scăzut.
Remediere: Se actualizează instalația electrică prin modernizare sau înlocuire în funcție de consumul mediu estimat al locuinței.
7. Împământare defectă
Ce înseamnă: Electrocasnicele curentează atunci când sunt atinse (mașină de spălat, cuptor electric, fierbător, cuptor cu microunde). Partea instalației electrice responsabilă cu împământarea nu funcționează, este întreruptă, avariată sau există contact imperfect.
Risc: Foarte Mare.
Remediere: Se efectuează verificări și măsurători tip PRAM pentru a determina eficacitatea instalației electrice și după caz se remediază sau se înlocuiește instalația respectivă.
Dacă doriți un electrician în București sau Ilfov pentru a remedia oricare din problemele mai sus enumerate, vă rugăm să ne contactați și în cel mai scurt timp o echipă de electricieni autoziați va sosi la domiciliul dumneavoastră.
0731.862.891 (apel cu tarif normal)